Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

all about... Gold!!

Σήμερα και μετά από πολύ καιρό, λέω να ασχοληθώ με το καυτό πρόσωπο της αθλητικής επικαιρότητας, τον κύριο γενικό, Χρυσόστομο (Μάκη) Γκαγκάτση.
Αγαπητέ αναγνώστη, πρώτα θα παραθέσω τα γεγονότα της Κυριακής, τα οποία έφεραν στο προσκήνιο τον κύριο γενικό και μετά θα δώσω την δική μου ερμηνεία....
Την Κυριακή 09/11/2008 και αμέσως μετά την λήξη του Ελληνικού el classico (τρομάρα μας...), γύρω στις 21:00, στην αθλητική Κυριακή της ΝΕΤ, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναικού, σχολιάζοντας την κάκιστη διαιτησία του παιχνιδιού μεταξύ Πανιωνίου - ΠΑΟΚ, αναρωτήθηκε αναφορικά με τον ρόλο του κυρίου γενικού, ο οποίος ως γνωστόν είναι γιός της πιο αμφιλεγόμενης προσωπικότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου, του προέδρου της ΕΠΟ, πρώην υπαλλήλου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και κουμπάρου του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, κυρίου Γκαγκάτση. Η αντίδραση από μεριάς ΠΑΟΚ ήρθε από τον (ανεπίσημο) εκπρόσωπο της ΠΑΕ, τον κύριο Γιώργο Μήνο, ο οποίος άσκησε δρυμία κριτική στον κύριο Κωνσταντίνου, για τις δηλώσεις του αυτές, που προσβάλουν, πέρα από τον κύριο γενικό, όλο το κόσμο του ΠΑΟΚ. Ο παρουσιαστής της εκπομπής προσπάθησε να μην δοθεί συνέχεια στο θέμα, μέχρι τις 02:10 το πρωί, 5 περίπου ώρες μετά το συμβάν, όταν έκανε παρέμβαση στην εκπομπή ο επίσημος εκπρόσωπος της ΠΑΕ, σχολιάζοντας και αυτός δρυμίτατα τον κύριο Κωνσταντίνου.
Αυτά είναι τα γεγονότα. Για να δούμε όμως τι κρύβεται πίσω από αυτά... Υπάρχουν διάφορα θέματα που προκύπτουν, οπότε επέτρεψε μου φίλε να τα αναλύσω ένα - ένα.
Το πρώτο ζήτημα που προκύπτει είναι συνταγματικό...
Ο κύριος Κωνσταντίνου στην συγκεκριμένη εκπομπή είναι καλεσμένος και εκπροσωπεί τον εαυτό του, συνεπώς αυτός, όπως και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το δικαίωμα να πει την γνώμη του και κρίνεται για αυτή. Οι διάφορες... αγανακτισμένες φωνές, που διαμαρτύρονται στον πουρουπουπου (Παπαδημητρίου), που άφησε τον Κωνσταντίνου να πει αυτά που είπε, είναι τουλάχιστον γραφικές. Ο καθένας μας έχει δικαίωμα να λέει οτι θέλει (φτάνει αυτό που λέει να μην οδηγεί κάποιον άλλο σε παράνομες πράξεις) και κρίνεται για αυτό. Οι απαγορεύσεις στην έκφραση και στη γνώμη δεν αρμόζουν σε μια χώρα που λέγεται δημοκρατική.
Συνεπώς καταλήξαμε οτι ο κύριος Κων/νου έχει δικαίωμα να λέει οτι θέλει και όποιος ενοχλείται... ξύδι! Έχεις κάθε δικαίωμα να τον κράξεις για αυτά που είπε, αλλά οχι να τον απαγορεύσεις να τα λέει. Ο ακροατής κρίνει αν είναι μπαρούφα ή όχι. Το ερώτημα είναι άλλο τώρα: Αυτό που είπε ήταν μπαρούφα;
Η απάντηση είναι απλή: Ο Κων/νου υπέπεσε σε ένα βαρύτατο σφάλμα δημοσίων σχέσεων. Αυτό που είπε δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που αναρωτηθήκαμε όλοι, όταν μάθαμε πως ο κύριος Γκαγκάτσης έγινε γενικός διευθυντής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Γιατί στον πραγματικό κόσμο κανένας 28 χρονος με ελάχιστη έως μηδενική προυπηρεσία, δεν αναλαμβάνει γενικός διευθυντής ανώνυμης εταιρείας, όσα πτυχία και άν έχει. Το σημαντικότερο προσόν που πρέπει να έχει ένας διευθυντής είναι η εμπειρία, η οποία σίγουρα λείπει από τον συγκεκριμένο κύριο. Το λάθος του κυρίου Κωνσταντίνου ήταν οτι εκείνη τη στιγμή δεν σκέφτηκε σαν δημόσιο πρόσωπο, αλλά σαν απλός πολίτης και ανέφερε το προφανές. Όμως σε αυτή τη χώρα ακόμα και το προφανές απαγορεύεται να ακούγεται, αν δεν αρέσει σε κάποιους.
Ένα άλλο ζήτημα είναι η χλιαρή αντίδραση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Γιατί έκανε η επίσημη ΠΑΕ 5 ολόκληρες ώρες να αντιδράσει σε μια τέτοια "πρόκληση";
Πιστεύω πως οι σημερινοί διοικούντες της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι αξιοπρεπείς άνθρωποι. Επίσης πιστεύω πως η πρόσληψη Μάκη στον ΠΑΟΚ δεν έγινε για αυτό που κάποιοι φαντάζονται. Μια μέρα λοιπον, που μιλούσαν στο τηλέφωνο οι κουμπάροι Ζαγοράκης - Γκαγκάτσης senior, είπε ο μπαμπάς στο πρόεδρο:΅Ρε Θόδωρε βάλε τον μικρό, σαν διευθυντή (ανεφ χαρτοφυλακίου) στην ομάδα, να κάτσει να δεί και να μάθει την δουλειά και ταυτόχρονα να αποκτήσει προυπηρεσία, έτσι ώστε σε μερικά χρονάκια, όταν εγώ θα είμαι νομικός σύμβουλος του Ολυμπιακού, να έχω τα μούτρα να τον βάλω και αυτόν πρόεδρο στην ΕΠΟ. Τόσα χρόνια διευθυντής ΠΑΕ είναι! Πιο μάγκας είναι ο Παπανδρέου από εμένα, που θα κάνει τον υιό του πρωθυπουργό; Εγώ θα αφήσω στον δικό μου κληρονομιά το ελληνικό ποδόσφαιρο!!" Ο Ζαγοράκης δεν είχε κανένα λόγο να αρνηθεί, άλλωστε δεν τον χαλάει τον ΠΑΟΚ να είναι το... Γκαγκατσαίικο στα πράγματα, γιατί με αυτούς σίγουρα θα πάρει τα ψίχουλα που του αναλογούν, η συμφωνία έκλεισε και έτσι προέκυψε η πρόσληψη αυτή. Του λόγου μου το αληθές το ενισχύουν δυο διαπιστώσεις. Πρώτον, δεν γνωρίζω άλλη ομάδα να έχει γενικό διευθυντή και δεύτερον, τους 3-4 μήνες που ο Μάκης κατέχει αυτή τη θέση, δεν φάνηκε και δεν ακούστηκε πουθενά. Απλά στελέχη της ΠΑΕ κάνουν παρέλαση καθημερινά από τα ΜΜΕ, ο ανώτερός τους είναι εξαφανισμένος. Κάθε υπεύθυνη θέση έχει ένα job description, μια περιγραφή αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων. Πιο είναι το job description της θέσης αυτής; Είμαι σίγουρος πως δεν υπάρχει, γιατί απλά ο κύριος γενικός δεν έχει καμιά αρμοδιότητα.
Κλέινω συνεπώς αυτή τη τεράστια παρένθεση και επιστρέφω στην χλιαρή αντίδραση της ΠΑΕ. Όπως είπα, οι αξιοπρεπείς διοικούντες της ΠΑΕ, όταν άκουσαν τον Κωνσταντίνου να λέει αυτά που είπε σκέφτηκαν: Να ο πρώτος που τόλμησε να πει φωναχτά αυτό που σκέφτηκε όλη η Ελλάδα. Ο άνθρωπος αυτός όμως δεν εκπροσωπεί κάποιον πέραν του εαυτού του για να κατηγορηθεί, συνεπώς δεν συντρέχει λόγος να δοθεί συνέχεια στο θέμα. Έλα όμως που οι Θεσσαλονικάρχες είδαν στα λόγια του Κωνσταντίνου μια ακόμα επίθεση του "ανάλγητου Αθηναικού κατεστημένου" στο "καμάρι της βορείου Ελλάδας" και σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης. Η πρόταση που ακολουθεί προέρχεται αυτούσια από άρθρο του μέγα Θεσσαλονικάρχη και ανθρώπου που έχτισε καριέρα πάνω στην αφέλεια του μέσου οπαδού, κύριου Δ. Μπούζα, στο Metrosport της Τρίτης 11/11:" Η διάχυση της αηδίας, εκτός από τον εμετό, προκάλεσε φοβερό ξέσπασμα οργής στις χιλιάδες των φίλων της καθυβριζόμενης και συκοφαντούμενης ομάδας της Θεσσαλονίκης..." Μετά από ένα τέτοιο ποταμό οργής (;) η επίσημη ΠΑΕ, μέσω του εκπροσώπου της αναγκάστηκε να αντιδράσει, αποκλειστικά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: "... ο οποίος (ο Κωνσταντίνου) ξεστόμισε μια κουβέντα που έθιγε την αξιοπρέπεια ενός συλλόγου, ο οποίος βασίζεται ακριβώς πάνω σε αυτό. Στην αξιοπρέπεια και στο ήθος...."
Όπα όπα μεγάλε, μπορείς να παραμυθιάζεις τον κόσμο όπως και όσο θέλεις αλλά δεν δικαιούσαι να μιλάς για αξιοπρέπεια στον ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ έχει πάρα πολά να είναι υπερήφανος, η αξιοπρέπεια όμως δεν είναι ένα από αυτά. Να σου θυμίσω τις αγκαλιές και τα φιλιά μεταξύ Πρέλεβιτς και Ιωαννίδη, όταν ο ΠΑΟΚ επέλεξε αντίπαλο του στον τελικό του πρωταθλήματος Basket το 1991, τον Ολυμπιακό, αντί του Άρη, πράξη που ουσιαστικά ήταν η αρχή του τέλους του basket της Θεσσαλονίκης, να σου θυμίσω κάτι ματς ΠΑΟΚ - Εθνικός την προτελευταία αγωνιστική, όταν ο Άγγελος Αναστασιάδης έβγαινε και μιλούσε για ξεφτίλα της ομάδας ή να σου θυμίσω το ματς παροδοία μεταξύ Καλαμαριάς - ΠΑΟΚ το 2005; Για όσους το ξέχασαν εκείνο το ματς απλά θα θυμίσω οτι τελείωσε 2-1, ήταν 0-1 στο ημίχρονο και όσοι είδαν το δεύτερο ημίχρονο αναρωτιώντουσαν: "Καλά, κανείς δεν ενημέρωσε τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ (δεν θυμάμαι όνομα, ήταν όμως ξένος και πιτσιρικάς), οτι το ματς είναι στημένο, να σταματήσει να αποκρούει;" Γιατί στο διάστημα 45 - 60 περίπου οι παίκτες του ΠΑΟΚ περπατούσαν (κυριολεκτικά περπατούσαν, δεν το λέω κατ ευφημισμό) και ο μόνος που αντιστεκόταν ήταν ο τερματοφύλακας... Ήταν ξένος και ξέχασε να ενημερωθεί μάλλον...
Εν κατακλείδι, η γνώμη μου είναι πως ο κύριος γενικός δεν μπορεί να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ στο θέμα διαιτησία, είναι πολύ μεγάλα τα συμφέροντα που υπάρχουν από πίσω. Από την άλλη έχω σιχαθεί πια αυτή τη καραμέλα της κατατρεγμένης Θεσσαλονίκης. Ας αναρωτηθούμε όλοι πόσα πρωταθλήματα έχασαν οι ομάδες της πόλης τα τελευταία 25 χρόνια εξ αιτίας της διαιτησίας; Κανένα! Πόσες φορές χάθηκε η έξοδος στο τσου λου εξαιτίας της διαιτησίας; Καμία!! Σίγουρα σε κάποια ματς οι ομάδες μας αδικούνται και σε κάποια άλλα ίσως σφαγιάζονται. Σε κάποια όμως ευνοούνται. Αν όμως είμαστε σωστοί θα πρέπει να έχουμε τα ... φρύδια, να βγαίνουμε και να γκρινιάζουμε, όχι μόνο όταν μας αδικούν αλλά και όταν μας ευνοούν. Να καταλάβουμε πως δεν γίνεται να ζητάμε ισονομία και δίκαιη μεταχείρηση από τα ΜΜΕ της Αθήνας, όταν τα δικά μας είναι χειρότερα! Να καταλάβουμε πως όσο και αν μας πειράζει δεν αξίζουμε κάτι παραπάνω. Αν το Ελληνικό πρωταθλημα είχε την τέλεια διαιτησία πάλι το ΠΟΚ θα ήταν στις τρεις πρώτες θέσεις, ο Παοκ πάλι θα ήταν τεταρτο - ένατος και ο Άρης πάλι θα ήταν ασανσερ. Το μόνο που θα άλλαζε θα ήταν η βαθμολογική διαφορά μεταξύ πρώτου και τέταρτου... Σιγά τ'αυγά!!

ΥΓ1: Στους γραφικούς φίλους του ΠΑΟΚ που βγήκαν μετά το ματς με τον Πανιώνιο και μιλούσαν για σφαγή του ΠΑΟΚ εύχομαι ο η ομάδα τους απο εδώ και πέρα να έχει την ίδια αντιμετώπιση που είχε και ο Πανιώνιος στο μεταξύ σας παιχνίδι. Ε ρε γέλια που έχουν να πέσουν!!!

Αυτά για σήμερα, επιστρέφω πολύ σύντομα με τα golden boys του δημοσίου που παίρνουν εξαψήφιους μισθούς και δεν μπορούν να χωρίσουν δυο γαιδάρων άχυρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: